Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.
Kraj pochodzenia: Senegal
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Senegalska yassa z kurczaka - Opis przyrzÄ…dzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, po czym kroimy na 6 porcji. Każdy kawałek nacinamy ostrym nożem aż do kości w 2 miejscach. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Jedną kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie półplasterki. Z pozostałych limetek wyciskamy sok.
Półplasterki limetek wciskamy w nacięcia na porcjach kurczaka.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
PapryczkÄ™ myjemy, pozbawiamy ogonka, drobno siekamy i mieszamy z cebulÄ….
Część cebuli kładziemy w szklanym naczyniu. Na cebuli układamy kawałki kurczaka, posypujemy resztą cebuli.
Sok z limetek mieszamy z łyżką oleju i polewamy mięso. Przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i odstawiamy na 2 godziny, ale nie do lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku, a jeśli akurat mamy sprzyjającą pogodę, rozpalamy grill ogrodowy.
Zgarniamy cebulę z mięsa, otrząsamy je z marynaty i kładziemy na grillu lub na blaszce pod opiekaczem. Grillujemy po 7-8 minut z każdej strony.
W tym czasie rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, odcedzoną z marynaty (ale marynaty nie wylewamy) i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Dolewamy marynatÄ™, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut.
Zdejmujemy kuraka z grilla i przekładamy do rondla z cebulą (jeśli opiekaliśmy mięso na blaszce, wlewamy również sos, który się w niej zebrał).
Rondel przykrywamy i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 25 minut, ewentualnie dodając nieco soli do smaku.
Podajemy na gorąco z ryżem, ale na zimno taki kurczak też jest pyszny!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Senegalska yassa z kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |