W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Senegalska yassa z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Senegalska yassa z kurczaka

Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.

Kraj pochodzenia: Senegal

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorodny kurczak
  • 5 limetek
  • 3 duże cebule
  • czerwona ostra papryczka chilli
  • olej roślinny

Senegalska yassa z kurczaka - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy i osuszamy, po czym kroimy na 6 porcji. Każdy kawałek nacinamy ostrym nożem aż do kości w 2 miejscach. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Jedną kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie półplasterki. Z pozostałych limetek wyciskamy sok.
Półplasterki limetek wciskamy w nacięcia na porcjach kurczaka.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy, pozbawiamy ogonka, drobno siekamy i mieszamy z cebulą.
Część cebuli kładziemy w szklanym naczyniu. Na cebuli układamy kawałki kurczaka, posypujemy resztą cebuli.
Sok z limetek mieszamy z łyżką oleju i polewamy mięso. Przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i odstawiamy na 2 godziny, ale nie do lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku, a jeśli akurat mamy sprzyjającą pogodę, rozpalamy grill ogrodowy.
Zgarniamy cebulę z mięsa, otrząsamy je z marynaty i kładziemy na grillu lub na blaszce pod opiekaczem. Grillujemy po 7-8 minut z każdej strony.
W tym czasie rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, odcedzoną z marynaty (ale marynaty nie wylewamy) i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Dolewamy marynatę, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut.
Zdejmujemy kuraka z grilla i przekładamy do rondla z cebulą (jeśli opiekaliśmy mięso na blaszce, wlewamy również sos, który się w niej zebrał).
Rondel przykrywamy i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 25 minut, ewentualnie dodając nieco soli do smaku.
Podajemy na gorąco z ryżem, ale na zimno taki kurczak też jest pyszny!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Senegalska yassa z kurczaka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Senegalska yassa z kurczaka przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Perski kurczak z migdałami
    Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...


Podziel się linkiem:




Komentarze: