W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Schab duszony w mleku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Schab duszony w mleku

Bardzo smaczne i delikatne danie mięsne, subtelnie przyprawione ziołami.

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • szklanka dobrego białego octu winnego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • świeża szałwia
  • natka pietruszki
  • listek laurowy
  • oliwa z oliwek
  • 3 szklanki pełnego mleka

Schab duszony w mleku - Opis przyrządzania:

Ze schabu zdejmujemy tłuszcz. Wkładamy mięso do szklanej lub porcelanowej miski i polewamy octem winnym i winem. Dodajemy cebulę, pokrojoną w grube krążki, posiekany czosnek, seler naciowy w plasterkach oraz 6 siekanych liści szałwi, 6 gałązek natki pietruszki i listek laurowy. Mięso zostawiamy w marynacie na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i osmażamy mięso ze wszystkich stron. Dolewamy trochę marynaty. Zmniejszamy ogień pod rondlem, przykrywamy i dusimy mięso 3 godziny. W trakcie duszenia dolewamy na zmianę po trochu marynatę (razem z warzywami) i mleko. Kiedy mięso jest miękkie, kroimy na porcje i podajemy z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Schab duszony w mleku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Schab duszony w mleku przepisy:

  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
  • Jabłkowa solanka do marynowania mięsa
    Bardzo dobry sposób na dodanie smaku i jednoczesne zmiękczenie mięsa przed grillowaniem lub smażeniem. Jabłkowa solanka nadaje się przede wszystkim do schabu, karkówki lub kotletów wieprzowych, ale ostatnio marynowałam w niej piersi z bażanta i były doskonałe! Trzeba tylko pamiętać, że mięso po wyjęciu z solanki należy starannie osuszyć, no i nie solić już więcej...
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Tażin z kurczaka z suszonymi owocami
    Klasyczne danie Maghrebu. Suszone owoce w czasie duszenia rozgotowują się w apetyczny, ciemny sos. Tażin podajemy z kuskusem lub bagietką.
  • Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami
    Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: