W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sataye z wieprzowiny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Sataye z wieprzowiny

Sataye z wieprzowiny

Popularne w Tajlandii i Malezji szaszłyczki z mięsa, marynowanego przez noc, nawleczonego na patyczki i ugrillowanego. Podajemy zawsze z sosem z orzeszków ziemnych.

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) wieprzowych polędwiczek
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • cytryna
  • kawałek świeżego galangalu (lub imbiru) o długości 3 cm
  • łyżka mielonych nasion kolendry
  • łyżka brązowego cukru (palmowego)
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonego turmeriku

Sataye z wieprzowiny - Opis przyrządzania:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i błon. Kroimy w cienkie, długie paski.
Cebulę i czosnek obieramy i grubo siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na tarce - tyle, żeby wyszła pełna łyżeczka. Wyciskamy sok - potrzebujemy jedną łyżkę.
Galangal lub imbir obieramy ze skórki i siekamy.
Do malaksera lub blendera wkładamy cebulę, czosnek, łyżeczkę skórki cytrynowej oraz galangal (lub imbir). Miksujemy, dolewając sok z cytryny (łyżka) i trochę wody, na możliwie gładką pastę. Dodajemy kolendrę, cukier, kmin, turmerik i łyżeczkę soli. Miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
Pokrojone mięso wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Dodajemy marynatę i dobrze wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpalamy grill. Mięso nawlekamy wężykiem na 8 patyczków do szaszłyków. Końce patyczków owijamy aluminiową folię, żeby nie paliły się nad węglami. Kładziemy sataye nad średnio gorącymi węglami i pieczemy po 5 minut z każdej strony - raczej nie dłużej, bo mięso wyschnie i będzie twarde.
Podajemy z sosem z orzeszków ziemnych do satayów (Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sataye z wieprzowiny: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: