Popularne w Tajlandii i Malezji szaszłyczki z mięsa, marynowanego przez noc, nawleczonego na patyczki i ugrillowanego. Podajemy zawsze z sosem z orzeszków ziemnych.
Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sataye z wieprzowiny - Opis przyrzÄ…dzania:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i błon. Kroimy w cienkie, długie paski.
CebulÄ™ i czosnek obieramy i grubo siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na tarce - tyle, żeby wyszła pełna łyżeczka. Wyciskamy sok - potrzebujemy jedną łyżkę.
Galangal lub imbir obieramy ze skórki i siekamy.
Do malaksera lub blendera wkładamy cebulę, czosnek, łyżeczkę skórki cytrynowej oraz galangal (lub imbir). Miksujemy, dolewając sok z cytryny (łyżka) i trochę wody, na możliwie gładką pastę. Dodajemy kolendrę, cukier, kmin, turmerik i łyżeczkę soli. Miksujemy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
Pokrojone mięso wkładamy do szklanej lub plastikowej miski. Dodajemy marynatę i dobrze wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozpalamy grill. Mięso nawlekamy wężykiem na 8 patyczków do szaszłyków. Końce patyczków owijamy aluminiową folię, żeby nie paliły się nad węglami. Kładziemy sataye nad średnio gorącymi węglami i pieczemy po 5 minut z każdej strony - raczej nie dłużej, bo mięso wyschnie i będzie twarde.
Podajemy z sosem z orzeszków ziemnych do satayów (Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sataye z wieprzowiny: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |