W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa żurawinowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa żurawinowa

Typowe dla kuchni amerykańskiej łączenie składników i stylów: żurawiny z północy, limetki i czerwone chilli z południa, forma w ogóle meksykańska. Bardzo smaczny, bardzo zdrowy zimowy dodatek do chudego mięsa lub żółtych serów.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g świeżych amerykańskich żurawin
  • czerwona cebula
  • 4 gałązki selera naciowego
  • czerwona papryczka chilli
  • pomarańcza
  • 2 limetki
  • płynny miód

Salsa żurawinowa - Opis przyrządzania:

Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy i starannie osuszamy. Wkładamy do malaksera i grubo siekamy.
Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler starannie myjemy, obieramy z wąsów i też siekamy.
Papryczkę myjemy, pozbawiamy ogonka i siekamy - jeśli chcemy mieć salsę na ostro, zostawiamy papryczce pestki; jeśli zaś wolimy dania łagodniejsze, przed siekaniem usuwamy pestki i białe "żeberka".
Pomarańcze i limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy z cytrusów skórkę - w długich i wąskich paseczkach - po czym drobno ją siekamy. Wyciskamy sok.
Mieszamy razem żurawiny, cebulę, seler, papryczkę, skórkę i sok z cytrusów. Dodajemy miód do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Dobrze jest wstawić salsę do lodówki na godzinkę czy dwie, ale nie jest to absolutnie konieczne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa żurawinowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Salsa żurawinowa przepisy:

  • Salsa z melona
    Orzeźwiający dodatek do białego mięsa - z patelni, z grilla - ryby i krewetek. Pyszne i błyskawiczne.
  • Salsa z ogórków
    Świeży i zdrowy dodatek do białego mięsa z grilla. A ja tę salsę najbardziej lubię z grubym plastrem białego sera, posypanym grubą solą i pieprzem. I to wszystkim naprawdę ze szczerego serca polecam.
  • Ceviche z dorady z mango
    Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
  • Senegalska yassa z kurczaka
    Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.
  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: