W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet

Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sos Worcestershire
  • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek plus trochę do smażenia
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 250 g (1/4 kg) listków młodego szpinkau
  • 2 awokado
  • puszeczka filecików anchois
  • 4 jajka

Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy sos: obieramy czosnek, siekamy i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny i trochę sosu Worcestershire - powiedzmy łyżeczkę, ewentualnie doprawi się później. Miksujemy i w trakcie miksowania dolewamy powoli pół szklanki oliwy. Kiedy powstanie gładki kremowy sos, wyłączamy malakser lub blender i doprawiamy sos do smaku.
Z chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy i smazżmy chleb na rumiano i chrupko.
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i osuszamy w ściereczce. Rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w zgrabne kawałki i rozkładamy na szpinaku.
Anchois starannie osączamy z oleju i kroimy w kawałeczki. Rozdzielamy między talerze.
Jajka gotujemy na mollet, czyli 6 minut od włożenia jajek do wrzątku (dokładną instrukcję znajdziecie w przepisach podstawowych), po czym zalewamy zimną wodą. Kiedy jajka da się wziąć do ręki, obieramy je ostrożnie ze skorupek.
Na każdej porcji sałatki kładziemy jedno jajko, posypujemy grzankami i polewamy sosem. Podajemy od razu, póki jajka jeszcze ciepłe.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet przepisy:

  • Jajka mollet
    Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
  • Jeszcze jedna zielona sałatka
    Wiosenna pyszna sałatka, podawana na ciepło. Kilka płatków świeżego parmezanu zaostrza smak.
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.
  • Moja ulubiona sałatka Caesar's Moja ulubiona sałatka Caesar's
    ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
  • Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami
    Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!




Podziel się linkiem:


Komentarze: