W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet

Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • maÅ‚y zÄ…bek czosnku
  • 2 czubate Å‚yżki kwaÅ›nej Å›mietany
  • 2 Å‚yżeczki musztardy z Dijon
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny
  • sos Worcestershire
  • 1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek plus trochÄ™ do smażenia
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 250 g (1/4 kg) listków mÅ‚odego szpinkau
  • 2 awokado
  • puszeczka filecików anchois
  • 4 jajka

Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy sos: obieramy czosnek, siekamy i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny i trochę sosu Worcestershire - powiedzmy łyżeczkę, ewentualnie doprawi się później. Miksujemy i w trakcie miksowania dolewamy powoli pół szklanki oliwy. Kiedy powstanie gładki kremowy sos, wyłączamy malakser lub blender i doprawiamy sos do smaku.
Z chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy i smazżmy chleb na rumiano i chrupko.
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i osuszamy w ściereczce. Rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w zgrabne kawałki i rozkładamy na szpinaku.
Anchois starannie osączamy z oleju i kroimy w kawałeczki. Rozdzielamy między talerze.
Jajka gotujemy na mollet, czyli 6 minut od włożenia jajek do wrzątku (dokładną instrukcję znajdziecie w przepisach podstawowych), po czym zalewamy zimną wodą. Kiedy jajka da się wziąć do ręki, obieramy je ostrożnie ze skorupek.
Na każdej porcji sałatki kładziemy jedno jajko, posypujemy grzankami i polewamy sosem. Podajemy od razu, póki jajka jeszcze ciepłe.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: