Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka ze szpinaku z bekonem - Opis przyrządzania:
Robimy sos: ukręcamy razem oliwę, ocet i musztardę, solimy do smaku. Szpinak przebieramy i płuczemy, osuszamy. W misce mieszamy z sosem - najlepiej ręką. Rozkładamy na 2 talerze. Posypujemy grzankami. Boczek smażymy na chrupko na suchej patelni. Zdejmujemy na ręcznik papierowy do osączenia. Do tłuszczu na patelni dodajemy łyżkę oliwy. Wbijamy 2 jajka, lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Smażymy na średnim ogniu, aż białko będzie ścięte, zaś żółtko jeszcze płynne. Boczek łamiemy (lub kroimy, jeśli z jakichś powodów nie udało się nam go naprawdę dobrze wysmażyć) na kawałki. Jajka kładziemy na talerze, posypujemy wszystko kawałkami boczku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Sałatka ze szpinaku z bekonem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |