W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni

Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (Sznycel wiedeński), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) ziemniaków o zwartym miąższu
  • 500 g (pół kilo) ogórków saÅ‚atkowych
  • maÅ‚y pÄ™czek szczypiorku
  • 100 g chudego wÄ™dzonego boczku
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • biaÅ‚y ocet winny
  • Å‚yżeczka musztardy z Dijon
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) wywaru z kurczaka
  • okoÅ‚o 100 ml oleju z pestek dyni

Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. Odlewamy wodę, chwilę ziemniaki odparowujemy, po czym odstawiamy, żeby przestygły. Kiedy już będzie można je wziąć w rękę, obieramy je skórki i kroimy w średnio grube plasterki.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki, po czym kroimy w plasterki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy razem ziemniaki, ogórki i szczypiorek.
Boczek kroimy w zgrabną kostkę, odrzucając skórę i chrząstki. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy będzie już gorąca, wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy boczek. Smażymy, aż boczek będzie chrupki i rumiany, po czym wlewamy 2 łyżki octu winnego i dodajemy musztardę (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wlewamy wywar z kurczaka i zagotowujemy na dużym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu wlewamy do sałatki.
Sałatkę delikatnie mieszamy, żeby nie połamać plasterków ziemniaków, po czym polewamy olejem z pestek dyni i znów mieszamy - olej z pestek dyni ma specyficzny smak, więc najpierw wlewamy tylko trochę, mieszamy, próbujemy i ewentualnie dolewamy więcej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: