W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z zielonej fasolki z Bali

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z zielonej fasolki z Bali

Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)

Kraj pochodzenia: Bali (podobno)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g zielonej fasolki szparagowej (nie za cienkiej)
  • 50 g świeżego kokosa
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • plasterek świeżego imbiru
  • mała bardzo ostra papryczka (kolor obojętny)
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżka pasty krewetkowej
  • 3 łyżki mleka kokosowego (tego płynu ze środka kokosa)
  • 2 limetki

Sałatka z zielonej fasolki z Bali - Opis przyrządzania:

Fasolce obcinamy ogonki i czubki, płuczemy na sicie. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy mniej więcej 6 minut - fasolka powinna być jeszcze chrupka. Odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą. Kokos ścieramy na tarce. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, wsypujemy kokos i prażymy, aż będzie miał złoty kolor. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok - będzie nam potrzebny na samym końcu. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona, zaś resztę drobno siekamy. Na patelni (tej po kokosie) rozgrzewamy łyżkę oleju. wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pastę krewetkową. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Fasolkę osączamy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 1/2 cm. Mieszamy w misce z mlekiem kokosowym i podsmażoną miksturą. Z limetek wyciskamy sok i dodajemy do fasolki. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Sałatkę posypujemy przyrumienionym kokosem i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka z zielonej fasolki z Bali: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z zielonej fasolki z Bali przepisy:

  • Śródziemnomorska sałatka z fasolki
    Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.
  • Ciepła sałatka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Polędwica smażona z sezamem
    Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!
  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.




Podziel się linkiem:


Komentarze: