Skrzyżowanie tabbouleh z pomidorową salsą - bardzo zdrowy i pyszny dodatek do każdego posiłku, szczególnie do dań z grilla.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z pomidorów z bulgurem - Opis przyrządzania:
Bulgur wsypujemy na sitko, płuczemy pod strumieniem zimnej wody, osączamy i wkładamy do miski. Z cytryn wyciskamy sok i wlewamy go do bulguru. Mieszamy i odstawiamy na 45 minut. Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w bardzo cienkie plasterki. Solimy i ugniatamy chwilę w rękach. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Kiedy bulgur już nasiąknie sokiem z cytryny, dodajemy natkę, cebulę i pomidory. Twarożek rozdrabniamy widelcem i dodajemy do sałatki. Wlewamy kilka łyżek oliwy, mieszamy starannie i solimy oraz (pardon) pieprzymy do smaku. Miętę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki. Do chwili podania trzymamy sałatkę w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z pomidorów z bulgurem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska