W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z muli z rzodkiewkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z muli z rzodkiewkami

Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg muli
  • ładny pęczek podłużnych rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • 3 gałązki natki
  • 2 łyżki octu z cydru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka oleju z orzechów laskowych
  • listki sałaty i ćwiartki cytryny do podania

Sałatka z muli z rzodkiewkami - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy mięso ze skorupek, a płyn od gotowania przelewamy przez gęste sitko.
Rzodkiewki pozbawiamy listków i korzonków, starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w paseczki.
Dymkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki - zarówno części zielone, jak i białe.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski wkładamy mule, rzodkiewki, dymkę i natkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oczywiście świeżo zmielonym.
Robimy sos:
ukręcamy razem 3 łyżki płynu z gotowania muli, ocet, olej jeden i drugi na gładki sos. Polewamy mule i mieszamy.
Na sporym talerzu układamy umyte i osuszone listki sałaty, a na nich sałatkę. Z boku kładziemy ćwiartki cytryny, które każdy sobie na mule wyciśnie, jeśli będzie miał/a taką potrzebę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka z muli z rzodkiewkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: