Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z muli z rzodkiewkami - Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym wyjmujemy mięso ze skorupek, a płyn od gotowania przelewamy przez gęste sitko.
Rzodkiewki pozbawiamy listków i korzonków, starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w paseczki.
Dymkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki - zarówno części zielone, jak i białe.
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski wkładamy mule, rzodkiewki, dymkę i natkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oczywiście świeżo zmielonym.
Robimy sos:
ukręcamy razem 3 łyżki płynu z gotowania muli, ocet, olej jeden i drugi na gładki sos. Polewamy mule i mieszamy.
Na sporym talerzu układamy umyte i osuszone listki sałaty, a na nich sałatkę. Z boku kładziemy ćwiartki cytryny, które każdy sobie na mule wyciśnie, jeśli będzie miał/a taką potrzebę.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sałatka z muli z rzodkiewkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |