W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami

Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g chińskiego makaronu ryżowego (cienkiego)
  • 400 g ugotowanych małych krewetek
  • mała główka paksoi (bok choi)
  • limetka
  • plasterek świeżego korzenia imbiru
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • łyżka oleju sezamowego

Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami - Opis przyrządzania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie ugotowany, odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą.
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, obieramy, jeśli były nieobrane i wkładamy do miski.
Zagotowujemy garnek osolonej wody, z dodatkiem łyżki oleju z orzeszków ziemnych.
Paksoi, czyli bok choi dzielimy na listki i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy do miski z zimną wodą.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną warstwę, albedo jest strasznie gorzkie!) na drobnej tarce.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tej samej tarce.
Dodajemy cukier i pół łyżeczki soli, wlewamy ocet ryżowy i mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodajemy 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i olej sezamowy, dodajemy trochę pieprzu, mieszamy.
Połową sosu polewamy krewetki i mieszamy.
Bardzo starannie osączamy makaron i paksoi/bok choi i mieszamy w dużej misce, polewając resztą sosu. Dodajemy krewetki wraz z sosem i jeszcze raz mieszamy.
Odstawiamy sałatkę na kwadransik, a tuż przed podaniem możemy skropić ją sokiem z limetki, tak dla zaostrzenia smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami przepisy:

  • Sałatka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
  • Tajskie krewetki z makaronem
    Idealne danie dla wielbicieli krewetek - jest ich znacznie więcej, niż makaronu. Spora ilość tłuczonego czarnego pieprzu mile zaostrza smak.
  • Sałatka z sojowego makaronu
    Ciepło-zimna sałatka, zainspirowana tajską kuchnią. Bardzo ją lubię, bo mam wyjątkową słabość zarówno do "szklanego" sojowego makaronu, jak i do dużych, soczystych krewetek.
  • Tajska sałatka z wołowiną
    Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!


Podziel się linkiem:




Komentarze: