W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z kurczaka z winogronami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z kurczaka z winogronami

Dobra sałatka przyjęciowa: można zrobić dowolną ilość, trzeba ją zrobić wcześniej i tylko wymieszać z sosem przed podaniem, zasadniczo wszyscy lubią i kurczaka i winogrona, no i sałatka ładnie wygląda - jest biało-zielona i apetyczna.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • garść listków świeżego estragonu
  • gotowany kurczak
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • kiść zielonych winogron bez pestek

Sałatka z kurczaka z winogronami - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sokiem z cytryny, cukrem i listkami estragonu. Kurczaka obieramy ze skóry, usuwamy kości. Mięso dzielimy na kawałki na jeden kęs. Kurczaka polewamy przygotowanym sosem, bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na noc. Wyjmujemy kurczaka z marynaty i układamy na głębokim (najlepiej białym lub zielonym, ze względów estetycznych) półmisku. Marynatę mieszamy z kwaśną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Winogrona myjemy i osuszamy, owoce dzielimy na pół. Dodajemy do kurczaka. Wszystko razem polewamy sosem i dobrze mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z kurczaka z winogronami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: