W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem

Koper włoski jest ostatnio moim ulubionym warzywem - szczególnie w surówkach. Mariaż kopru, jabłka i niebieskiego sera jest amerykańskim wynalazkiem, i - jak wiele - bardzo udanym. Doskonały dodatek do grillowanego mięsa lub (jeszcze lepiej) ryby.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 małe jabłka o kruchym miąższu
  • 100 g sera Gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem - Opis przyrządzania:

Koper przycinamy z obu stron - odcinamy zielone czubki i twarde podstawy. Zdejmujemy wierzchnią, twardą warstwę. Środek kroimy pionowo na pół, a potem w możliwie cienkie plasterki. Płuczemy na sicie, starannie osączamy z wody i wsypujemy do miski.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do kopru.
Ser kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.
Ukręcamy sos z 2 łyżek oliwy i 2 łyżek soku cytrynowego, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku.
Sos mieszamy z sałatką i podajemy do różności z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem przepisy:

  • Sałatka zdrowotna 2014
    To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
  • Koper włoski z pomarańczą
    Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
  • Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami
    Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).
  • Zupa-krem z kopru włoskiego
    Lekko anyżkowy smak świeżego kopru włoskiego nie każdemu odpowiada. Z drugiej jednak strony osobiście nie znoszę anyżku jako takiego, a koper włoski uwielbiam. Zupa-krem jest bardzo delikatna i subtelna, o intensywnym smaku kopru.
  • Przepyszna surówka z kopru włoskiego
    Właściwie to wstyd trochę wpisywać do PieceOfCake przepis tak prosty - ale może ktoś akurat nie wpadł na pomysł tej surówki? Doskonale pasuje do ryby i potraw typu tażin, a tak naprawdę, to do wszystkiego. A, i wspomaga trawienie, gdyby komuś na tym zależało.


Podziel się linkiem:




Komentarze: