Zimowa, kolorowa bomba witaminowa, a przy tym duża przyjemność w spożyciu. Spokojnie możemy tę sałatkę podać gościom na lekką przystawkę.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka z cykorii i mango - Opis przyrządzania:
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas pilnując, aż zaczną się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia. Cykorie obieramy z wierzchnich liści, odcinamy podstawy. Kroimy cykorie pionowo na ćwiartki i wycinamy głąb. Listki starannie płuczemy i równie starannie osuszamy. Mango myjemy, obieramy ze skórki, po czym odcinamy miąższ od pestki. Kroimy w długie, cienkie paski. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy każdą ćwiartkę w cieniutkie płatki. Szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Mieszamy razem szalotkę, olej orzechowy, oliwę, ocet balsamico i ocet z cydru. Dodajemy szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Mieszamy razem cykorię, mango i jabłka. Rozdzielamy na 4 talerze (białe lub zielone), polewamy sprawiedliwie sosem i obsypujemy prażonymi orzechami. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka z cykorii i mango: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |