W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka nicejska w wersji British

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka nicejska w wersji British

Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?

Kraj pochodzenia: Francja/Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g (ćwierć kilo) makaronu świderki
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 steki z tuńczyka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • kilka liści bazylii
  • 100 g dobrych czarnych oliwek
  • 3 łyżki octu balsamico

Sałatka nicejska w wersji British - Opis przyrządzania:

Fasolce obcinamy końce. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pomidory myjemy i dzielimy na ćwiartki. Nastawiamy gar osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 6 minut przed końcem gotowania dodajemy zieloną fasolkę. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy i starannie osączamy. Kiedy makaron i fasolka się gotują, rozgrzewamy grillową patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, smarujemy steki z tuńczyka lekko oliwą i kłądziemy na patelnię. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony - w środku powinien być różowy. Kroimy w grube plastry. W garnku po makaronie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidory i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron z fasolką, plastry tuńczyka, listki bazylii, oliwki i ocet balsamico. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka nicejska w wersji British: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka nicejska w wersji British przepisy:

  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Błyskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).
  • Steki z tuńczyka z ogórkiem
    Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.
  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą
    Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.




Podziel się linkiem:


Komentarze: