Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
Kraj pochodzenia: Francja/Wielka Brytania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka nicejska w wersji British - Opis przyrządzania:
Fasolce obcinamy końce. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pomidory myjemy i dzielimy na ćwiartki. Nastawiamy gar osolonej wody. Do wrzącej wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 6 minut przed końcem gotowania dodajemy zieloną fasolkę. Kiedy makaron będzie al dente, odcedzamy i starannie osączamy. Kiedy makaron i fasolka się gotują, rozgrzewamy grillową patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, smarujemy steki z tuńczyka lekko oliwą i kłądziemy na patelnię. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony - w środku powinien być różowy. Kroimy w grube plastry. W garnku po makaronie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidory i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron z fasolką, plastry tuńczyka, listki bazylii, oliwki i ocet balsamico. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sałatka nicejska w wersji British: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |