Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka Waldorf - Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Z najładniejszej ćwiartki tniemy 4 zgrabne kawałki do ozdoby. Resztę kroimy w cieniutkie paseczki i mieszamy je z sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Seler myjemy, ewentualnie obieramy z wąsów, kroimy w cienkie plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy razem jabłka (wraz z sokiem), seler, orzechy i sos. Przekładamy sałatkę do pucharków i ozdabiamy kawałkami jabłek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałatka Waldorf: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna