W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka Waldorf

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka Waldorf

Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzałe jabłka Granny Smith lub Pink Lady
  • sok z cytryny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki dobrego majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany

Sałatka Waldorf - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Z najładniejszej ćwiartki tniemy 4 zgrabne kawałki do ozdoby. Resztę kroimy w cieniutkie paseczki i mieszamy je z sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Seler myjemy, ewentualnie obieramy z wąsów, kroimy w cienkie plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy razem jabłka (wraz z sokiem), seler, orzechy i sos. Przekładamy sałatkę do pucharków i ozdabiamy kawałkami jabłek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka Waldorf: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: