Ciekawa wariacja na temat zawsze popularnego mariażu gruszek, niebieskiego sera i orzechów. Dobra sałatka na przystawkę lub lekką kolację - jeśli obiad (względnie lunch) był szczególnie obfity.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata z gruszkami i gorgonzolą - Opis przyrządzania:
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż sie przyrumienią. Zostawiamy do wystygnięcia.
Gruszki myjemy i kroimy pionowo na pół. Małą łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy gruszki przeciętą stroną do patelni i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zaczną się przyrumieniać.
W tym czasie na 4 talerze rozkładamy po garści umytych i osuszonych listków rukoli. Posypujemy orzechami.
Gorgonzolę kroimy w kostkę i rozdzielamy sprawiedliwie pomiędzy talerze.
Gruszki przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut.
W tym czasie robimy z orzechowego chleba złote grzanki (w tosterze lub pod opiekaczem w piekarniku). Gorące grzanki szybko polewamy oliwą z oliwek i kroimy w paski. Paski chleba kładziemy na rukoli.
Na każdy talerz kładziemy 3 połówki gruszek, polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałata z gruszkami i gorgonzolą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |