W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ryż z jabłkami (do mięsa)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ryż z jabłkami (do mięsa)

Praktyczny i smaczny - ryż z warzywami i jabłkiem, doprawiony curry. Podajemy do pieczonego mięsa (np. schabu lub cielęciny), z klopsikami lub ze smażoną rybą.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) długoziarnistego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • curry w proszku (ostre lub łagodne - w zależności od upodobań)

Ryż z jabłkami (do mięsa) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż i gotujemy, aż będzie niemal miękki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzamy na sitku.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebule i drobno je siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
Seler myjemy, obieramy z "wąsów", kroimy w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy seler i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze ze 3 minuty.
Mieszamy ryż z selerem, cebulą i jabłkami, doprawiamy do smaku solą i curry - ile kto lubi.
Wkładamy ryż do żaroodpornego naczynia z przykrywką, przykrywamy i wstawiamy do pieca na jakieś 10 minut - może być i dłużej, jeśli reszta obiadu się spóźnia, tylko trzeba potem zmniejszyć temperaturę w piecu.
Podajemy na gorąco, do mięsa lub rybki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Ryż z jabłkami (do mięsa): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ryż z jabłkami (do mięsa) przepisy:

  • Ryż z suszonymi wiśniami
    Znakomity ryż do wszelkich rodzajów curry - wcale nie słodki, świetny na ciepło i zimno, jako dodatek i jako główne danie! Kiedy pewnego razu zrobiłam ten ryż, Córka mojej Przyjaciółki zignorowała zupełnie towarzyszące mu colombo z polędwiczki wieprzowej i nie tylko pożarła swoją porcję, ale także zabrała ze sobą resztkę nazajutrz do szkoły (w pudełeczku). Co w widomy sposób świadczy o atrakcyjności tego dania wśród Młodych Osób ;-)
  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat)
    Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
  • Risotto z marchewką
    Nietypowe risotto, o korzeniach pół-włoskich, pół-indyjskich. Uważam jednak, że zestawienie ryżu, marchewki i curry jest doskonałe.
  • Risotto z wędzonym pstrągiem
    Brytyjska interpretacja włoskiego dania. Warto spróbować, nawet jeśli nie mamy skłonności do ponadkulturowej kuchni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: