Praktyczny i smaczny - ryż z warzywami i jabłkiem, doprawiony curry. Podajemy do pieczonego mięsa (np. schabu lub cielęciny), z klopsikami lub ze smażoną rybą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ryż z jabłkami (do mięsa) - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy ryż i gotujemy, aż będzie niemal miękki (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzamy na sitku.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebule i drobno je siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
Seler myjemy, obieramy z "wąsów", kroimy w plasterki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy seler i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze ze 3 minuty.
Mieszamy ryż z selerem, cebulą i jabłkami, doprawiamy do smaku solą i curry - ile kto lubi.
Wkładamy ryż do żaroodpornego naczynia z przykrywką, przykrywamy i wstawiamy do pieca na jakieś 10 minut - może być i dłużej, jeśli reszta obiadu się spóźnia, tylko trzeba potem zmniejszyć temperaturę w piecu.
Podajemy na gorąco, do mięsa lub rybki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Ryż z jabłkami (do mięsa): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |