Klasyczny włoski chlebek - pasuje do wszystkiego: od antipasti do serów na deser. Wystarczy talerzyk z oliwą, kieliszek wina i kolacja gotowa.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 1 focaccia
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Rozmarynowa focaccia - Opis przyrzÄ…dzania:
Drożdże wkładamy do miseczki i dolewamy 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę wsypujemy do miski maszyny kuchennej i dodajemy sporą szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto, ustawiając maszynę na niskie obroty. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dolewamy ciut wody.
Kiedy ciasto będzie już jednolite, elastyczne i będzie tworzyć kule, wlewamy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto (nadal w maszynie) przez 15 minut.
Z wyrobionego ciasta toczymy kulę, wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny - ciasto powinno podwoić swa objętość.
Po 2 godzinach spłaszczamy ciasto ręką (żeby z ciasta wydusić powietrze), znów toczymy kulę i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto przekładamy na blachę i rękoma rozpłaszczamy na placek. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach, po czym szczodrze smarujemy oliwą. Posypujemy igłami świeżego rozmarynu i grubą solą.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż focaccia się zarumieni.
Podajemy na ciepło (choć to podobno niezdrowo...).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Rozmarynowa focaccia: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |