W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rozgrzewający, zimowy ryż

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Rozgrzewający, zimowy ryż

Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka (400 g) grochu włoskiego czyli cieciorki
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki pasty curry Madras
  • garść jasnych rodzynek (lub rodzynków)
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
  • 2 średnie białe cebule
  • garść niesolonych orzechów nerkowaca
  • gęsty naturalny jogurt do podania

Rozgrzewający, zimowy ryż - Opis przyrządzania:

Ryż wsypujemy na gęste sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Groch włoski osączamy na sicie. Na sporej, głębokiem patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek i pastę curry i smażymy na sporym ogniu, mieszając, przez minutę. Wsypujemy ryż i smażymy jeszcze chwilę, mieszając, aż ryż pokryje się curry. Dodajemy groch włoski i rodzynki, wlewamy wywar i solimy. Patelnię przykrywamy, a kiedy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ryż przez kwadrans. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie ciemnozłota i chrupka. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeśli tak, to dodajemy orzeszki, mieszając widelcem, żeby spulchnić ryż. Posypujemy ryż usmażoną cebulką i podajemy z jogurtem do polewania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rozgrzewający, zimowy ryż: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: