Bardzo dekoracyjna przystawka-sałata. Możemy także łososiowe rolki położyć na małych grzaneczkach i podać jako zakąskę do drinków lub ułożyć ładnie na dużym półmisku wraz z innymi małymi "cosiami na ząb".
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Roladki z łososiem - Opis przyrządzania:
Jajka ubijamy widelcem z 50 ml śmietanki. Szczypiorek płuczemy i osuszamy, drobno kroimy. Łyżkę szczypiorku dodajemy do jajek wraz z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Na sporej patelni rozpuszczamy kawałek masła. Wlewamy jajka i smażymy, nie mieszając, na małym ogniu, aż jajka się zetną. Ostrożnie zsuwamy omlet z patelni i zostawiamy do wystygnięcia. Na dużym kawałku folii plastikowej rozkładamy plastry łososia tak, by tworzyły koło trochę większe, niż omlet. Na łososiu kładziemy omlet i - pomagając sobie folią - zwijamy wszystko w ciasną rolkę. Pamiętajmy tylko, żeby folii nie zawinąć do środka! Owijamy rolkę folią, zaciskamy końce i wstawiamy do lodówki. Resztę śmietanki ubijamy na średnio sztywno, dodając trochę soli i soku z cytryny. Mieszamy z resztą siekanego szczypiorku. Sałatę starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Rozkładamy ładnie na 4 talerzach. Rolkę omletowo-łososiową rozwijamy z folii i ostrym nożem kroimy w plastry grubości mniej więcej 2 cm. Rozdzielamy rolki sprawiedliwie między talerze, a na środku każdej porcji kładziemy trochę szczypiorkowgo sosu. Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Roladki z łososiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |