W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Roesti z jabłkami i gorgonzolą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Roesti z jabłkami i gorgonzolą

Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 1 kg zwartych ziemniaków
  • Å‚yżeczka kminku
  • 2 jabÅ‚ka z czerwonÄ… skórkÄ…
  • 150 g gorgonzoli
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • olej z orzeszków ziemnych

Roesti z jabłkami i gorgonzolą - Opis przyrządzania:

W przeddzień gotujemy ziemniaki w mundurkach, w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym studzimy i zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, dobrze mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 3 części. Gorgonzolę kroimy w plasterki. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Rozgrzewamy w niej łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wkładamy starte ziemniaki i dobrze ugniatamy drewnianą łyżką. Smażymy na średnim ogniu 10-12 minut, aż placek będzie od spodu ciemnozłoty. Placek przykrywamy pokrywką i patelnię szybko odwracamy tak, by placek znalazł się na pokrywce usmażoną stroną do góry. Staramy się nie poparzyć... Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu. Rozgrzewamy drugą łyżkę masła i kolejne 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz zsuwamy placek z pokrywki i smażymy 10 minut, aż i druga strona placka będzie ciemnozłota. W tym czasie stawiamy na ogniu drugą patelnię i rozgrzewamy w niej ostatnią łyżkę masła. Wrzucamy jabłka i smażymy kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku. Placek przekładamy na blachę. Na wierzch nakładamy jabłka i gorgonzolę. Wstawiamy pod opiekacz, aż ser zacznie się topić. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Roesti z jabłkami i gorgonzolą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Roesti z jabłkami i gorgonzolą przepisy:

  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • Najlepsza możliwa cielÄ™ca wÄ…tróbka Najlepsza możliwa cielÄ™ca wÄ…tróbka
    Najprostszy chwyt - łagodna wątróbka, słodka cebulka i kwaśne jabłka dla kontrastu - a działa niezawodnie! Nie da się ukryć, że najlepsza jest wątróbka cielęca i że smażymy ją na prawdziwym maśle. Dużo pieprzu i gotowe!
  • Krem z ziemniaków z orzechami
  • Tarta cebulowa najlepsza Tarta cebulowa najlepsza
    Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...
  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: