Jeśli do tego risotto użyjemy polskiego łososia wędzonego na gorąco, to będzie to uczta godna najwytrawniejszych podniebień...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Risotto z wędzonym łososiem i groszkiem - Opis przyrządzania:
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni (takiej, co pomieści całe risotto) rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotkę i czosnek i smażymy kilka minut na małym ogniu, aż szalotka zmięknie. Wsypujemy ryż, zwiększamy ogień i smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż ryż zbieleje. Wlewamy wermut i gotujemy chwilę, aż alkohol niemal wyparuje. Wywar rybny wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. W międzyczasie zdejmujemy z łososia skórę, usuwamy ewentualne ości i dzielimy rybkę na kawałki. Do risotta dodajemy kawałki łososia, mascarpone, groszek i większość parmezanu. Delikatnie mieszamy, zestawiamy z ognia i przykrywamy przykrywką. Zostawiamy w spokoju na 3 minuty. Risotto przekładamy do miski, posypujemy pozostałym parmezanem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Risotto z wędzonym łososiem i groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |