Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Risotto z prawdziwkami - Opis przyrzÄ…dzania:
2 godziny przed przygotowaniem risotta (lub w ogóle poprzedniego dnia) opłukujemy suszone prawdziwki na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na godzinkę-półtorej, po czym gotujemy na średnio małym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a płyn wygotuje się do objętości mniej więcej pół szklanki. Odstawiamy prawdziwki do lekkiego przestudzenia, po czym przekładamy je wraz z płynem do blendera i miksujemy na w miarę gładką masę.
A teraz w czasie już normalnym: wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni drugą łyżkę masła. Na gorące wrzucamy prawdziwki (jeśli były mrożone, to w stanie zamrożonym, jeśli zaś ze słoika, to starannie odsączone z solanki) i smażymy, mieszając, aż się ładnie zarumienią. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Trzymamy w cieple.
W dalszym międzyczasie zajmujemy się parmezanem: połowę ścinamy nożykiem do warzyw na cienkie płatki (będą do ozdoby), resztę ścieramy na drobnej tarce.
Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby i starannie mieszamy. Dodajemy usmażone prawdziwki i znów mieszamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy parmezan. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby ser się roztopił.
Przekładamy porcje risotta na ogrzane talerze (lub, jak wspomniałam wyżej, do eleganckich szklaneczek), posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz płatkami parmezanu. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Risotto z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |