W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z prawdziwkami

Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 6 szklanek wywaru z kurczaka
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1/2 szklanki biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 200 g krojonych prawdziwków (mrożonych lub ze sÅ‚oika)
  • 100 g parmezanu
  • garść rukoli

Risotto z prawdziwkami - Opis przyrzÄ…dzania:

2 godziny przed przygotowaniem risotta (lub w ogóle poprzedniego dnia) opłukujemy suszone prawdziwki na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na godzinkę-półtorej, po czym gotujemy na średnio małym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a płyn wygotuje się do objętości mniej więcej pół szklanki. Odstawiamy prawdziwki do lekkiego przestudzenia, po czym przekładamy je wraz z płynem do blendera i miksujemy na w miarę gładką masę.
A teraz w czasie już normalnym: wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni drugą łyżkę masła. Na gorące wrzucamy prawdziwki (jeśli były mrożone, to w stanie zamrożonym, jeśli zaś ze słoika, to starannie odsączone z solanki) i smażymy, mieszając, aż się ładnie zarumienią. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Trzymamy w cieple.
W dalszym międzyczasie zajmujemy się parmezanem: połowę ścinamy nożykiem do warzyw na cienkie płatki (będą do ozdoby), resztę ścieramy na drobnej tarce.
Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby i starannie mieszamy. Dodajemy usmażone prawdziwki i znów mieszamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy parmezan. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby ser się roztopił.
Przekładamy porcje risotta na ogrzane talerze (lub, jak wspomniałam wyżej, do eleganckich szklaneczek), posypujemy umytą i osuszoną rukolą oraz płatkami parmezanu. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Risotto z prawdziwkami przepisy:

  • Risotto grzybowe z cukiniÄ…
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto ze szpinakiem i mozarellÄ…
    To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.
  • Risotto z dyniÄ… i rukolÄ…
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: