W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z dynią i rukolą

Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z dynią i rukolą

Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 łyżki obranych pestek dyni
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 600-700 g dyni (najlepiej o ciemnopomarańczowym miąższu)
  • 5 szklanek wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 350 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
  • 1/2 szklanki wermutu Noilly Prat
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 2 garści rukoli

Risotto z dynią i rukolą - Opis przyrządzania:

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy. Wsypujemy pestki dyni i podpiekamy, mieszając, aż zaczną strzelać i podskakiwać. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok.
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, a kiedy się roztopi, wrzucamy szalotki i czosnek i smażymy na małym ogniu, aż szalotka będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wermut i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięty przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
Kiedy zużyjemy połowę wywaru, do ryżu dodajemy dynię oraz szklankę wrzątku. Gotujemy, nadal mieszając. Kiedy woda wyparuje, znów dolewamy wywar.
Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, dynia miękka, zaś konsystencja risotta kremowa, dodajemy większość parmezanu i garść rukoli. Mieszamy, garnek przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy w spokoju na 3 minuty.
Podajemy risotto w głębokich talerzach, posypane resztą parmezanu, resztą rukoli i pestkami z dyni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z dynią i rukolą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: