Bezpretensjonalne, świeże w smaku i kolorystyce risotto.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Risotto z cytrynÄ… i cukiniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i cukinię, smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Smażymy dalej, a kiedy ryż zbieleje, zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Często mieszamy. W międzyczasie szorujemy cytrynę w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, wyciskamy sok. Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy połowę skórki z cytryny i cały sok, posiekaną natkę i połowę startego parmezanu. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto przekładamy na ogrzane talerze, posypujemy resztą skórki cytrynowej i podajemy z resztą parmezanu do posypywania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Risotto z cytryną i cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |