W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto grzybowe z cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto grzybowe z cukinią

Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 30 g suszonych prawdziwków w cienkich płatkach
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 300 g ryżu na risotto (np. Carnaroli)
  • 75 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g malutkich cukinii
  • gałązka świeżego tymianku
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Risotto grzybowe z cukinią - Opis przyrządzania:

Suszone grzyby płuczemy i zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na pół godziny, po czym grzyby odcedzamy i odciskamy z wody. Wodę od moczenia przelewamy przez sitko i dodajemy do wywaru. Wywar (wraz z wodą grzybową) wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy odciśnięte grzyby i mieszamy. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Tymianek myjemy i oskubujemy listki. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy startą cukinię i listki tymianku, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy 2/3 parmezanu i dodajemy drugą łyżkę masła. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. Podajemy z resztą tartego sera do posypania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto grzybowe z cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto grzybowe z cukinią przepisy:

  • Risotto z cukinią i rukolą
    Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.
  • Risotto z cytryną i cukinią
    Bezpretensjonalne, świeże w smaku i kolorystyce risotto.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...




Podziel się linkiem:


Komentarze: