W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ragout z sarny z dynią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Ragout z sarny z dynią

Ciekawe podejście do popularnego myśliwskiego dania - żółte kawałki dyni ożywiają zarówno smak, jak i wygląd ragout. Podajemy z orzechowymi spaetzlami (patrz przepis).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg sarniny z udźca
  • 6 jagód jałowca
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • 3 duże cebule
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
  • 500 g (1/2 kg) żółtej dyni bez skóry i pestek
  • ząbek czosnku
  • trochę siekanej natki do posypania

Ragout z sarny z dynią - Opis przyrządzania:

W przeddzień przygotowania ragout marynujemy mięso: sarninę kroimy w gulaszową kostkę, usuwając błony. Jałowiec, gorczycę, pieprz i kolendrę rozgniatamy razem w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez 2 minuty. Studzimy, po czym mieszamy z mięsem i dodajemy listki laurowe. Wstawiamy sarninę na noc do lodówki. Następnego dnia obieramy cebule i grubo je siekamy. W ciężkim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy porcjami mięso na sporym ogniu, dolewając ewentualnie nieco oliwy. Wraz z ostatnią porcją mięsa obsmażamy również cebulę. Usmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wino, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Rondel przykrywamy i dusimy mięso przez 2 i 1/2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypala. Dynię kroimy w zgrabną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy dynię i czosnek do ragout i dusimy jeszcze 1/2 godziny pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy siekaną natką i podajemy z kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Ragout z sarny z dynią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ragout z sarny z dynią przepisy:

  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
  • Ragout z leśnych grzybów
    Jesienne danie po udanym grzybobraniu. Jako dodatek wystarczy pajda świeżego chleba, ale możemy też ugotować makaron, kładzione kluski, czeskie knedliki, ziemniaki lub kaszę...
  • Ragout wiosenne z jajkiem
    Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
  • Daube - czyli prowansalski gulasz
    Najprostsza wersja popularnego na francuskim Południu dania. Doskonała potrawa na zimowe dni, rozgrzewająca i sycąca. Sos przepyszny.
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).




Podziel się linkiem:


Komentarze: