W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Quiche z brokułami i serem Brie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Quiche z brokułami i serem Brie

Quiche z brokułami i serem Brie

Prosta tarta z bezmięsnym nadzieniem - solidna przystawka, małe danko lub lekkie danie kolacyjne (z sałatą).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta do sÅ‚onych tart
  • 1/4 kg (250 g) brokułów
  • 200 g sera Brie
  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżki gÄ™stej Å›mietany
  • natka pietruszki

Quiche z brokułami i serem Brie - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do tart o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę kruchym ciastem do słonych tart i wstawiamy do lodówki. Brokuły myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy, studzimy i grubo kroimy. Z sera Brie ścinamy skórkę. Resztę kroimy w kostkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czyli wkładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Kiedy ser się rozpuści, miskę zdejmujemy. Do rozpuszczonego sera wbijamy całe jajka i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Garść listków natki siekamy, dodajemy do masy serowej, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Brokuły rozkładamy na cieście. Polewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Quiche z brokułami i serem Brie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Quiche z brokułami i serem Brie przepisy:

  • Quiche lorraine Quiche lorraine
    Absolutny kanon kuchni francuskiej, a konkretnie lotaryńskiej, archetyp wszelkich słonych tart. Doskonałe danie na wszelkie okazje.
  • Terrine z hiszpaÅ„skiej tortilli
    Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
  • Frittata z paprykÄ… i serem brie
    Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.
  • Cykoria zapiekana z serem Brie
    Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.
  • Spaghetti z brokuÅ‚ami i orzechami
    Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: