W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pyszna sałatka warzywna

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Pyszna sałatka warzywna

Naprawdę pyszna, słodko-kwaśna sałatka z brokułów, papryki i cukinii. Pasuje do mięsa, serów, wędlin...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • 250 g cukinii (jedna średnia)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki (125 ml) białego octu winnego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka ziaren gorczycy

Pyszna sałatka warzywna - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aż zupełnie wystygną. Osączamy. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kwadraty. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w plasterki o grubości pół centymetra. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy ocet, kolendrę, pieprz i gorczycę. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy brokuły, paprykę, cukinię, cebulę i czosnek. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Ręcznym blenderem miksujemy w garnku mniej więcej połowę warzyw. Mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą. Sałatkę przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Kiedy sałatka wystygnie, słoiki wycieramy i naklejamy nalepki. Próbujemy najwcześniej po 3 tygodniach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pyszna sałatka warzywna: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pyszna sałatka warzywna przepisy:

  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Sycylijska sałatka z ziemniaków
    Ciepła ziemniaczana sałatka o typowej dla Sycylii kombinacji słodkich i kwaśnych smaków. Pyszna i oryginalna.
  • Polędwica smażona z sezamem
    Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!
  • Zdrowa sałatka z kurczakiem
    Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: