Świetna samotna kolacja przed telewizorem (noża nie trzeba). Czasem trzeba coś zrobić tylko dla siebie...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Puchaty omlet z parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Parmezan ścieramy na drobnej tarce, a szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski. Żółtka mieszamy z solą i pieprzem (nie za dużo soli, bo i parmezan i szynka też są słone). Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie mieszamy z żółtkami. Dodajemy połowę startego parmezanu i szczypiorek, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła (pół łyżki lub coś koło tego). Wlewamy jajka i smażymy, aż spód omletu się zarumieni. Posypujemy połową pozostałego parmezanu i paskami szynki. Wstawiamy omlet pod opiekacz i zapiekamy, aż powierzchnia się zarumieni - nie spuszczamy omletu z oka! Gotowy omlet składamy na pół, zsuwamy na talerz i siadamy przez telewizorem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Puchaty omlet z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna