W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ptysie serowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ptysie serowe

Małe rumiane ptysie są znakomitą pogryzką do wszelkich drinków.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 120 g sera gruyere
  • 45 g masła
  • 90 g mąki
  • 2 jajka

Ptysie serowe - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ser kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy 180 ml wody, dodajemy masło, solimy i – za przeproszeniem – pieprzymy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zdejmujemy z kuchenki, jednym gestem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Stawiamy rondelek z powrotem na maleńkim gazie i podgrzewamy zawartość, nadal mieszając, aż będzie gładka i będzie odstawać od ścianek rondelka (około 5 minut). Gasimy gaz i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, a kiedy jajko doskonale połączy się z ciastem, wbijamy drugie i znów porządnie mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem. Wsypujemy kostki sera i mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia kładziemy łyżką 12 kulek z serowego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, nie otwierając drzwiczek, aż ptysie będą wyrośnięte i rumiane. Ostudzone ptysie podajemy z rozmaitymi sosami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ptysie serowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ptysie serowe przepisy:

  • Ciasto ptysiowe
    Najprostszy przepis na ptysie - zarówno słodkie, jak i słone, małe i duże. Każde.
  • Les Gougères Les Gougères
    Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
  • Gruszki w kremie z mascarpone
    Bardzo pyszny deser, szczególnie wczesną jesienią, kiedy na straganach pełno jest naprawdę dojrzałych gruszek.
  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
  • Kurczak Elizabeth
    Piersi z kury zapiekane w gęstym sosie ze śmietany i niebieskiego sera. Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale przepis dostałam od Amerykanki z Bostonu. Bardzo to jest dobre i nawet ludzie, którzy twierdzą, że nie lubią niebieskiego sera, jedzą to danie z przyjemnością.




Podziel się linkiem:


Komentarze: