W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / PstrÄ…gi (konkretnie filety) z kurkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

PstrÄ…gi (konkretnie filety) z kurkami

Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z pstrÄ…ga lub Å‚ososio-pstrÄ…ga bez skóry
  • 3 Å‚yżki oleju z wÅ‚oskich orzechów
  • 250 g (ćwierć kilo) drobnych kurek
  • 80 g masÅ‚a

PstrÄ…gi (konkretnie filety) z kurkami - Opis przyrzÄ…dzania:

Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Filety myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości (gdyby takowe były, usuwamy je pęsetką). Kładziemy rybę na talerzu, smarujemy olejem z orzechów i od serca (za przeproszeniem) pieprzymy prosto z młynka. Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godzinki.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy kurki i (tu grzybowy wyjątek) płuczemy je szybko na sicie. Starannie osuszamy w czystej ściereczce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy kurki i smażymy na sporym ogniu przez 3 minuty. Solimy, pieprzymy i zmniejszamy ogień, po czym dosmażamy jeszcze z 5 minut.
Filety z pstrąga układamy na blaszce, solimy i wstawiamy pod opiekacz na mniej więcej 5 minut. Jeśli filety były cienkie, to te 5 minut powinno wystarczyć, jeśli grubsze, to sprawdzamy, czy są już upieczone i jeśli nie, to delikatnie przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 2-3 minutki.
Na niedużą patelenkę wkładamy resztę masła, roztapiamy i gotujemy, aż zacznie pachnieć orzechowo i bardzo smakowicie - nie spuszczamy z oka, bo chwila i się przypali!
Filety przekładamy na ogrzane talerze, na filetach rozkładamy sprawiedliwie kurki i polewamy - też sprawiedliwie - złotym masłem.
Podajemy NATYCHMIAST.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: