W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami

Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga lub łososio-pstrąga bez skóry
  • 3 łyżki oleju z włoskich orzechów
  • 250 g (ćwierć kilo) drobnych kurek
  • 80 g masła

Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Filety myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości (gdyby takowe były, usuwamy je pęsetką). Kładziemy rybę na talerzu, smarujemy olejem z orzechów i od serca (za przeproszeniem) pieprzymy prosto z młynka. Przykrywamy folią i odstawiamy na pół godzinki.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy kurki i (tu grzybowy wyjątek) płuczemy je szybko na sicie. Starannie osuszamy w czystej ściereczce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy kurki i smażymy na sporym ogniu przez 3 minuty. Solimy, pieprzymy i zmniejszamy ogień, po czym dosmażamy jeszcze z 5 minut.
Filety z pstrąga układamy na blaszce, solimy i wstawiamy pod opiekacz na mniej więcej 5 minut. Jeśli filety były cienkie, to te 5 minut powinno wystarczyć, jeśli grubsze, to sprawdzamy, czy są już upieczone i jeśli nie, to delikatnie przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 2-3 minutki.
Na niedużą patelenkę wkładamy resztę masła, roztapiamy i gotujemy, aż zacznie pachnieć orzechowo i bardzo smakowicie - nie spuszczamy z oka, bo chwila i się przypali!
Filety przekładamy na ogrzane talerze, na filetach rozkładamy sprawiedliwie kurki i polewamy - też sprawiedliwie - złotym masłem.
Podajemy NATYCHMIAST.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami przepisy:

  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Pstrąg w laskowych orzeszkach
    Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
  • Pstrągi w sosie migdałowym
    Pstrągi z migdałami to znana i bardzo ceniona kombinacja. W tym przypadku migdały podgrzewamy w maśle o dźwięcznej nazwie noisette - czyli takim, które przez podgrzewanie osiągnęło kolor i zapach orzechów laskowych.
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Pstrąg łososiowy z różowym pieprzem
    Bardzo wygodne "gościowe" danie - przygotowujemy wszystko wcześniej, a gdy goście kończą drinki, wstawiamy rybkę do piekarnika. Podajemy z ciepłą sałatką ziemniaczaną i sałatą.


Podziel się linkiem:




Komentarze: