Bardzo zabawna przystawka-sałatka z fasolki i gruszek, z dressingiem i bitą śmietaną! Naprawdę bardzo smaczna, delikatna i oryginalna.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Przyjemna wegetariańska przystawka - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Fasolkę przycinamy z obu końców, myjemy i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy, aż będzie al dente, czyli mniej więcej 8 minut (ale trzeba sprawdzać.
FasolkÄ™ odcedzamy i wrzucamy do miski z zimnÄ… wodÄ….
Robimy lekki sosik z łyżki oliwy, łyżki octu (jeśli nie mamy tego żurawinowego, oczywiście używamy dowolnego innego...), soli, pieprzu i szczypty cukru.
FasolkÄ™ odcedzamy na sicie, starannie osÄ…czamy i mieszamy z sosikiem.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Większość dodajemy do bitej śmietany, resztą posypiemy przystawkę "na wydaniu".
Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, a jeśli skórka jest gruba, to również obieramy. Kroimy owoce w cienkie plasterki.
Na talerzykach kładziemy porcje fasolki, na fasolce - plasterki gruszek, a na gruszkach bitą śmietanę szczypiorkową.
Każdą porcję oprószamy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem, po czym podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Przyjemna wegetariańska przystawka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |