W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepiórki z winogronami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Przepiórki z winogronami

Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 przepiórki
  • 8 gałązek tymianku
  • 250 g małych cebulek
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 400 g zielonych winogron bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki grappy
  • 2 listki laurowe

Przepiórki z winogronami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przepiórki myjemy, osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i wewnątrz. Do środka każdej przepiórki wkładamy gałązkę umytego tymianku. Cebulki zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Boczek kroimy w cienkie paski. Winogrona starannie myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, aż będzie rumiany i chrupiący. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Na tłuszcz na patelni kładziemy przepiórki i osmażamy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do brytfanki (piersią do góry). Na patelni podsmażamy cebulki, aż zaczną się rumienić. Dodajemy winogrona, wlewamy wino i grappę. Zagotowujemy, dodajemy resztę tymianku i listki laurowe. Przelewamy sos do brytfanki i wstawiamy do piekarnika na pół godziny (nie dłużej, bo przepiórki będa suche). Upieczone ptaszki wyjmujemy z piekarnika i trzymamy w ciepłym miejscu przez 5-10 minut. Do sosu w brytfance dodajemy boczek, podgrzewamy i sprawdzamy pod kątem soli i pieprzu - jeśli trzeba, doprawiamy. Przepiórki podajemy na ogrzanych talerzach, z sosem i ziemniacznym piure.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Przepiórki z winogronami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Przepiórki z winogronami przepisy:

  • Przepiórki duszone z porto
    Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
  • Przepiórki z oliwkami
    Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.
  • Przepiórki z szynką parmeńską
    Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...
  • Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem
    Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.
  • Kurczak z jałowcówką
    Smaczny kurczak, duszony z ziołami i kawałkami jabłka. Jałowcówka dodaje charakteru, a że ją podpalamy, alkohol się ulatnia i kurczaka może spożywać także przyszłość narodu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: