W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepiórki z szynką parmeńską

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Przepiórki z szynką parmeńską

Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 przepiórki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 listki świeżej szałwi
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • łyżeczka octu balsamico

Przepiórki z szynką parmeńską - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Przepiórki myjemy i osuszamy, solimy i - pardon pieprzymy ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki wkładamy zwinięty plaster szynki parmeńskiej i umyty listek szałwii.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy przepiórki i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmujemy ptaszki, wylewamy tłuszcz, po czym z powrotem wkładamy przepiórki na patelnię. Polewamy winem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i trzymamy je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku).
Patelnię z sosem stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy ocet balsamico i doprawiamy do smaku.
Przepiórki kładziemy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i szybciutko podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Przepiórki z szynką parmeńską: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Przepiórki z szynką parmeńską przepisy:

  • Przepiórki duszone z porto
    Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Przepiórki z oliwkami
    Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.
  • Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem
    Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.
  • Smażona szynka parmeńska
    Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.




Podziel się linkiem:


Komentarze: