Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepiorki-z-szynka-parmenska

Przepiórki z szynką parmeńską

Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 przepiórki
4 plastry szynki parmeńskiej
4 listki świeżej szałwi
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
100 ml białego półwytrawnego wina
łyżeczka octu balsamico

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Przepiórki myjemy i osuszamy, solimy i - pardon pieprzymy ze wszystkich stron. Do środka każdej przepiórki wkładamy zwinięty plaster szynki parmeńskiej i umyty listek szałwii.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy przepiórki i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjmujemy ptaszki, wylewamy tłuszcz, po czym z powrotem wkładamy przepiórki na patelnię. Polewamy winem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i trzymamy je w cieple (np. w zgaszonym już piekarniku).
Patelnię z sosem stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy ocet balsamico i doprawiamy do smaku.
Przepiórki kładziemy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i szybciutko podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024