Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Przepiórki z oliwkami - Opis przyrządzania:
Przepiórki myjemy i osuszamy, lekko solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i w środku. Do środka każdej przepiórki wkładamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Każdą ptaszynę owijamy plasterkiem boczku i skrapiamy oliwą.
Fasolkę przycinamy z obydwu końców, kroimy w kawałki o długości 2-3 cm, płuczemy i osuszamy.
Cebulki obieramy z łusek - jeśli używamy dymki, wystarczy zdjąć pierwszą warstwę; jeśli cebulki są zeszłoroczne, najlepiej zanurzyć je na chwilę we wrzątku, odświeżyć w zimnej wodzie i obrać z brązowych łusek.
Oliwki przepłukujemy na sicie i osączamy.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy przepiórki smażymy na średnim ogniu, często obracając, aż będą równomiernie rumiane i upieczone na wskroś, czyli jakiś kwadrans do 20 minut.
Przepiórki wyjmujemy, zawijamy w aluminiowa folię i trzymamy w cieple.
Na patelnię wrzucamy cebulki i chwile podsmażamy, mieszając. Wlewamy wywar, zagotowujemy i wrzucamy fasolkę. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut.
Teraz patelnię odkrywamy, dodajemy oliwki i podgrzewamy na sporym ogniu, aż wywar prawie zupełnie wyparuje.
Wypoczęte przepiórki kładziemy na ogrzanych talerzach i otaczamy warzywami.
Podajemy z młodymi gotowanymi kartofelkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Przepiórki z oliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |