W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepiórki z oliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Przepiórki z oliwkami

Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 ładne przepiórki
  • 4 listki laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • kilkanaście malutkich cebulek
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek

Przepiórki z oliwkami - Opis przyrządzania:

Przepiórki myjemy i osuszamy, lekko solimy i (pardon) pieprzymy z zewnątrz i w środku. Do środka każdej przepiórki wkładamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Każdą ptaszynę owijamy plasterkiem boczku i skrapiamy oliwą.
Fasolkę przycinamy z obydwu końców, kroimy w kawałki o długości 2-3 cm, płuczemy i osuszamy.
Cebulki obieramy z łusek - jeśli używamy dymki, wystarczy zdjąć pierwszą warstwę; jeśli cebulki są zeszłoroczne, najlepiej zanurzyć je na chwilę we wrzątku, odświeżyć w zimnej wodzie i obrać z brązowych łusek.
Oliwki przepłukujemy na sicie i osączamy.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wkładamy przepiórki smażymy na średnim ogniu, często obracając, aż będą równomiernie rumiane i upieczone na wskroś, czyli jakiś kwadrans do 20 minut.
Przepiórki wyjmujemy, zawijamy w aluminiowa folię i trzymamy w cieple.
Na patelnię wrzucamy cebulki i chwile podsmażamy, mieszając. Wlewamy wywar, zagotowujemy i wrzucamy fasolkę. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut.
Teraz patelnię odkrywamy, dodajemy oliwki i podgrzewamy na sporym ogniu, aż wywar prawie zupełnie wyparuje.
Wypoczęte przepiórki kładziemy na ogrzanych talerzach i otaczamy warzywami.
Podajemy z młodymi gotowanymi kartofelkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Przepiórki z oliwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Przepiórki z oliwkami przepisy:

  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Przepiórki duszone z porto
    Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
  • Przepiórki z szynką parmeńską
    Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...
  • Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem
    Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.
  • Zielona fasolka z oliwkami i chilli
    Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: