W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem

Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 4 przepiórki
  • 2 łodygi rabarbaru
  • cukier
  • anyżek gwiazdkowy
  • cynamon w laskach
  • pieprz w ziarnkach
  • 60 g zimnego masła

Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem - Opis przyrządzania:

Przepiórki płuczemy i starannie osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy syrop: zagotowujemy szklankę wody i czubatą łyżkę cukru. Dodajemy łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone w plasterki, jeden anyżek gwiazdkowy, kawałeczek kory cynamonu, kilka ziarenek pieprzu i trochę soli. Gotujemy syrop 10 minut, po czym przelewamy przez sitko, odciskając łyżką kawałki rabarbaru. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Każdą przepiórkę zanurzamy w syropie (posługując się szczypcami), układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zanurzanie powtarzamy i tak do skutku, czyli do momentu, gdy ptaszki będą rumiane i błyszczące. Resztę syropu podgrzewamy, a kiedy się zagotuje, wrzucamy po kawałku masło, cały czas mieszając. Sos powinien być jednolity i błyszczący. Przepiórki podajemy polane odrobiną sosu - resztę sosu serwujemy w sosjerce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem przepisy:

  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Przepiórki duszone z porto
    Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
  • Przepiórki z szynką parmeńską
    Akurat właściwe danie na nadciągające Walentynki - przepiórki są takie odświętne i niezwykłe, a jeść je najwygodniej palcami, czyli w bardzo zaprzyjaźnionym gronie...
  • Przepiórki z oliwkami
    Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.
  • Grzane wino
    Popularny grzaniec w najprostszej, błyskawicznej wersji.




Podziel się linkiem:


Komentarze: