Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).
Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Proste sataye z kurczaka - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy i osuszamy, usuwamy resztki tłuszczu i ścięgien. Kroimy piersi wzdłuż na cienkie paski. Do szklanej lub plastikowej miski wkładamy masło orzechowe i dolewamy powoli sos sojowy, cały czas mieszając, aż powstanie gładka pasta. Dodajemy mięso i starannie mieszamy, żeby wszystkie kawałki pokryły się sosem. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Pół godziny przed grillowaniem wkładamy garść patyczków do szaszłyków do zimnej wody - dzięki namoczeniu nie będą się palić nad węglami. Mięso nawlekamy wężykiem na patyczki i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Proste sataye z kurczaka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |