Pyszne ciasto ucierane, z jabłkami i cynamonem. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, do popołudniowej herbatki.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Proste ciasto z jabłkami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Średniej wielkości keksówkę smarujemy masłem.
Masło wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu. Lekko studzimy i wlewamy do miski robota kuchennego.
Dodajemy cukier, mąkę, jajka, wanilię i cynamon. Ucieramy na gładką, jednolitą masę.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy - najpierw w ćwiartki, potem w plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Przekładamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na godzinę - ciasto powinno być przyrumienione, a patyczek wbity w ciasto wyjść z niego suchy.
Dżem morelowy wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i rozgrzewamy, mieszając, na małym ogniu. Dolewamy Calvados, mieszamy i przy pomocy pędzelka smarujemy powierzchnię upieczonego ciasta. Ciasto trzymamy jeszcze kilka minut w formie, po czym ostrożnie zeń wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Kroimy w grube plastry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Proste ciasto z jabłkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |