Wolno pieczone pomidory koncentrują w sobie słodycz i smak. Pomidorki takie możemy jeść na gorąco, ciepło lub zimno; jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby, jako przystawkę (np. na grzance) lub jako małą przekąskę - z miseczką zimnego, osolonego jogurtu.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidory wolniutko pieczone - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni. Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy zagłębienia po szypułkach. Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy pomidory, przecięciem do góry. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę. Pomidory posypujemy czosnkiem i skórką, solimy. Z tymianku obieramy listki - tak, żeby była mniej więcej łyżka. Posypujemy pomidory. Na koniec każdy pomidor posypujemy szczyptą cukru i polewamy odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika na 3 godziny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidory wolniutko pieczone: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |