W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory wolniutko pieczone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pomidory wolniutko pieczone

Wolno pieczone pomidory koncentrują w sobie słodycz i smak. Pomidorki takie możemy jeść na gorąco, ciepło lub zimno; jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby, jako przystawkę (np. na grzance) lub jako małą przekąskę - z miseczką zimnego, osolonego jogurtu.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 idealnie dojrzaÅ‚ych pomidorów
  • zÄ…bek czosnku
  • cytryna
  • Å›wieży tymianek
  • oliwa z oliwek

Pomidory wolniutko pieczone - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni. Pomidory myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy zagłębienia po szypułkach. Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze kładziemy pomidory, przecięciem do góry. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę. Pomidory posypujemy czosnkiem i skórką, solimy. Z tymianku obieramy listki - tak, żeby była mniej więcej łyżka. Posypujemy pomidory. Na koniec każdy pomidor posypujemy szczyptą cukru i polewamy odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika na 3 godziny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory wolniutko pieczone: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pomidory wolniutko pieczone przepisy:

  • Choka z pomidorów
    "Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.
  • BiaÅ‚a fasolka z pomidorami
    Taka fasolka najlepsza jest jako dodatek do pieczonego udźca jagnięcego, choć niezła jest także z mocno naczosnkowanym pieczonym schabem.
  • Pomidory prowansalskie
    Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...
  • Letnia saÅ‚atka z pomidorów
    Doskonała sałatka z różnokolorowych pomidorów i pieczonej papryki z sosem ziołowym. Świetna jako dodatek do dań z grilla lub jako kolacyjna sałatka (z białym serem, mmm).
  • Peperonata
    Duszone papryki w pysznym sosie są znakomitym dodatkiem do crostini, ale też samodzielną przystawką (z kawałkami świeżej bułki). Możemy też je podać jako dodatek do mięsa lub - jeszcze lepiej - morskiej ryby z rusztu.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: