W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomarańczowa sabayon

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pomarańczowa sabayon

Między deserem a napojem - pomarańczowa wersja popularnego włoskiego dania.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 180 g cukru
  • pomarańcza
  • laska wanilii
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml Cointreau

Pomarańczowa sabayon - Opis przyrządzania:

Żółtka wbijamy do szklanej, żaroodpornej miski. Dodajemy cukier. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce - tylko pomarańczową warstwę. Dodajemy skórkę do żółtek. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką wyskrobujemy pestki; dodajemy je do żółtek. Wszystko razem starannie miksujemy ręcznym mikserem. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą - dno miski nie może dotykać powierzchni wody, bo żółtka zmienią się w słodką jajecznicę (blee...). Ubijamy sabayon mikserem na wolnych obrotach, dodając po trochu białe wino. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dolewamy Cointreau i jeszcze chwilę ubijamy. Przelewamy sabayon do wyskoich szklanek lub kieliszków i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pomarańczowa sabayon: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pomarańczowa sabayon przepisy:

  • Brzoskwinie z bezą
    Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.
  • Okoń morski po alzacku
    Bardzo fajny sposób na doskonałą rybę, jaką jest okoń morski. Fakt, tylko dla wielbicieli kminku, no ale tacy także są na świecie - a kminek doskonale pasuje do alzackiego sera Munster, który jest istotnym składnikiem sosu. Ja bardzo lubię kminek.
  • Truskawkowe tiramisu
    Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
  • Krem cytrynowy
    Mocno cytrynowy krem o lekkiej konsystencji, znakomity na zakończenie obfitego obiadu lub kolacji. Wytwornym gościom podajemy krem w indywidualnych porcjach, rodzinie - raczej w salaterce, z dodatkiem cytrynowego confit lub pasty cytrynowej.
  • Malinowy deser z mascarpone
    Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.




Podziel się linkiem:


Komentarze: