Uwielbiam zielony pieprz! Kilkanaście lat temu w warszawskim pubie Mibella jadłam wspaniałe mięso z grilla (można było wybrać rodzaj) z sosem z czosnku, kaparów i zielonego pieprzu... Pub istnieje nadal, nie wiem jednak, czy menu wciąż jest to samo - mnie w każdym razie z tych dawnych czasów pozostał żywy sentyment do mięsa z zielonym pieprzem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie) - Opis przyrządzania:
Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odcinamy srebrzyste błony i resztki tłuszczu, starając się jak najmniej pokaleczyć mięso. Kroimy polędwiczki w poprzek włókien na możliwie zgrabne plastry o grubości około 2 cm.
Suszony zielony pieprz tłuczemy w moździerzu na drobny proszek (lub też mielimy w młynku do przypraw) i mieszamy z łyżeczką soli i mąką. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz, po czym obtaczamy w niej plastry mięsa, strząsając ewentualny nadmiar.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy masło. Kiedy masło zacznie się rumienić, wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu na ładnie rumiano - mnie więcej 4 minuty z każdej strony. Usmażone plastry przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple.
Zwiększamy ogień pod patelnią i wlewamy wino wraz z rosołem. Gotujemy, mieszając i zeskrobując z dna patelni wszelkie przyrumienione kawalątki mięsa. Kiedy większość płynu wyparuje, dokładamy musztardę i starannie mieszamy, po czym wlewamy śmietankę.
Gotujemy sos przez kilka minut, mieszając, aż nieco zgęstnieje.
Dodajemy zielony pieprz (możliwie starannie osączony z zalewy), mieszamy. Do sosu wkładamy usmażone mięso i jeszcze chwilę podgrzewamy, żeby wszystko razem się poznało i rozgrzało.
Podajemy mięso wraz z sosem na ogrzanym półmisku, w towarzystwie piure lub kładzionych klusek, z dodatkiem zielonych gotowanych warzyw (na przykład z czosnkowo-cytrynowym szpinakiem w listkach...).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |