W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie)

Uwielbiam zielony pieprz! Kilkanaście lat temu w warszawskim pubie Mibella jadłam wspaniałe mięso z grilla (można było wybrać rodzaj) z sosem z czosnku, kaparów i zielonego pieprzu... Pub istnieje nadal, nie wiem jednak, czy menu wciąż jest to samo - mnie w każdym razie z tych dawnych czasów pozostał żywy sentyment do mięsa z zielonym pieprzem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g - 1 kg polędwiczek wieprzowych równej wielkości i grubości
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka suszonego zielonego pieprzu
  • kopiasta łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 1/2 szklanki rosołu (jakiegokolwiek)
  • czubata łyżeczka musztardy z Dijon
  • szklanka (1/4 l) kremowej śmietanki
  • szczodra łyżka zielonego pieprzu w zalewie

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie) - Opis przyrządzania:

Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odcinamy srebrzyste błony i resztki tłuszczu, starając się jak najmniej pokaleczyć mięso. Kroimy polędwiczki w poprzek włókien na możliwie zgrabne plastry o grubości około 2 cm.
Suszony zielony pieprz tłuczemy w moździerzu na drobny proszek (lub też mielimy w młynku do przypraw) i mieszamy z łyżeczką soli i mąką. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz, po czym obtaczamy w niej plastry mięsa, strząsając ewentualny nadmiar.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy masło. Kiedy masło zacznie się rumienić, wkładamy mięso i smażymy na średnim ogniu na ładnie rumiano - mnie więcej 4 minuty z każdej strony. Usmażone plastry przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple.
Zwiększamy ogień pod patelnią i wlewamy wino wraz z rosołem. Gotujemy, mieszając i zeskrobując z dna patelni wszelkie przyrumienione kawalątki mięsa. Kiedy większość płynu wyparuje, dokładamy musztardę i starannie mieszamy, po czym wlewamy śmietankę.
Gotujemy sos przez kilka minut, mieszając, aż nieco zgęstnieje.
Dodajemy zielony pieprz (możliwie starannie osączony z zalewy), mieszamy. Do sosu wkładamy usmażone mięso i jeszcze chwilę podgrzewamy, żeby wszystko razem się poznało i rozgrzało.
Podajemy mięso wraz z sosem na ogrzanym półmisku, w towarzystwie piure lub kładzionych klusek, z dodatkiem zielonych gotowanych warzyw (na przykład z czosnkowo-cytrynowym szpinakiem w listkach...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem (w kremowym sosie) przepisy:

  • Polędwiczki wieprzowe z kolendrą
    Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...
  • Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami
    Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.


Podziel się linkiem:




Komentarze: