Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną - Opis przyrządzania:
Z szynki ścinamy tłuszcz, a samą szynkę kroimy w kostkę i wkładamy do malaksera.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy ze wszystkich skórkę i wyciskamy sok z połowy (czyli z półtorej cytryny). Skórkę i sok do dajemy do szynki w malakserze.
Szałwię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Grubo siekamy tyle listków, żeby wyszły 3 łyżki (resztę zostawiamy do ozdoby), wrzucamy je do malaksera. Miksujemy wszystko na gęstą pastę.
Z mięsa ścinamy tłuszcz, resztki ścięgien i błony. Polędwiczki myjemy szybko w zimnej wodzie, osuszamy i rozcinamy każdą wzdłuż na pół - nie do końca jednakże, tylko tyle, żeby powstał gruby płat mięsa. Rozcięte mięso jakby otwieramy, rozkładamy (jak książkę) i lekko spłaszczamy. W każdej polędwiczce robimy mniej więcej 10 nacięć (ostrym nożem), po czym smarujemy przygotowaną pastą tak, żeby weszła i w nacięcia. Solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron, po czym nacieramy lekko oliwą.
Rozpalamy grill węglowy, a kiedy węgle pokryją się szarym popiołem i nie będzie już widocznych płomieni, kładziemy polędwiczki na ruszcie, stroną nasmarowaną pastą do dołu - tu właśnie moja wątpliwość, czy cała ta pasta nie wyleci na węgle... No, zobaczymy.
Grillujemy po 8-10 minut z każdej strony, aż mięso będzie przyrumienione, miękkie i upieczone "na wylot".
Przekładamy mięso na ogrzany półmisek, skrapiamy sokiem wyciskanym z pozostałych cytryn i ozdabiamy resztą listków szałwii.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |