Bradzo pyszna wołowinka. Konieczny ryż i pałeczki!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwica smażona z sezamem - Opis przyrządzania:
Z polędwicy zdejmujemy błony i ewentualne resztki tłuszczu. Mięso myjemy i osuszamy, po czym kroimy w paski o szerkości (grubości) mniej więcej 1 cm. W misce rozrabiamy mączkę z octem. Dodajemy sos sojowy i łyżeczkę cukru. Wkładamy mięso i starannie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i imbir. Wszystko razem drobno siekamy. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, po czym kroimy każdy strączek na pół. Wrzucamy fasolkę do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut - powinna być niemal ugotowana, ale wciąż chrupka. Fasolkę odcedzamy, przelewamy szybko zimną wodą i osączamy. Sezam wsypujemy na teflonową patelnię i prażymy na średnim ogniu, aż będzie miał złoty kolor. Pilnujemy, bo lubi się przypalać. Wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy 2 łyżki oleju, a kiedy będzie bardzo gorący, wrzucamy osączone z marynaty mięso. Smażymy przez 2 minuty, mieszając, po czym wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do woka wrzucamy teraz mieszankę cebulowo-czosnkowo-imbirową i smażymy ją, ciągle mieszając, przez mniej więcej 3 minuty. Wrzucamy mięso, tym razem wraz z marynatą, i fasolkę. Smażymy nadal, aż wszystko dobrze się wymiesza i rozgrzeje. Przekładamy danie na ogrzane talerze i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwica smażona z sezamem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska