Optymistycznie zielone placuszki z dodatkiem plastrów dojrzałych pomidorów i kremem z sera feta. Danie podnoszące na duchu i pozwalające zużyć kolejne cukinie, które przez noc wyrosły nam na warzywnej grządce...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami - Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na sito i odciskamy nadmiar wody. Papryczkę chilli pozbawiamy ogonka i nasionek, drobno siekamy i dodajemy do cukinii. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmieszane widelcem jajka i mieszamy. Dodajemy przesianę mąkę i proszek do pieczenia, kmin rzymski i trochę soli z pieprzem do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem na możliwie gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Pomidory myjemy i kroimy w zgrabne plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Łyżką kładziemy porcje cukiniowego ciasta i smażymy na złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Na każdy placuszek kładziemy plasterek pomidora i łyżeczkę sosu serowego. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |