W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami

Optymistycznie zielone placuszki z dodatkiem plastrów dojrzałych pomidorów i kremem z sera feta. Danie podnoszące na duchu i pozwalające zużyć kolejne cukinie, które przez noc wyrosły nam na warzywnej grządce...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 średnie zielone cukinie
  • zielona papryczka chilli
  • cebulka dymka
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 100 g sera feta
  • 150 g gęstego naturalnego jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory
  • oliwa z oliwek

Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami - Opis przyrządzania:

Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na sito i odciskamy nadmiar wody. Papryczkę chilli pozbawiamy ogonka i nasionek, drobno siekamy i dodajemy do cukinii. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmieszane widelcem jajka i mieszamy. Dodajemy przesianę mąkę i proszek do pieczenia, kmin rzymski i trochę soli z pieprzem do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem na możliwie gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Pomidory myjemy i kroimy w zgrabne plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Łyżką kładziemy porcje cukiniowego ciasta i smażymy na złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Na każdy placuszek kładziemy plasterek pomidora i łyżeczkę sosu serowego. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami przepisy:

  • Kotleciki z cukinii z fetą
    Smaczne i zdrowe - placuszki cukiniowe! Podajemy z sosem *!*1656*!* lub sosem pomidorowym - *!*3097*!*.
  • Turecka zapiekanka z cukinii Turecka zapiekanka z cukinii
    Przepis na tę naprawdę znakomitą wegetariańską zapiekankę mam od mojej tureckiej przyjaciółki Ebru - sama go wymyśliła, zresztą dla swojego niesłychanie trudnego do wyżywienia męża... Coś tam, rzecz jasna, od siebie dodałam (konkretnie czosnek i ostrą paprykę), no i na wierzch daję różne sery, niekoniecznie mozzarellę, jak w oryginalnym przepisie. Za to fetę dodaję zawsze turecką, bo jest po prostu najlepsza na świecie!
  • Papryki piemonckie
    Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
  • Tortilla z cukinią
    Wariacja na temat klasycznego hiszpańskiego omletu. Dobre danie na brunch.
  • Pieczone ziemniaki z kremem z fety
    Gorące ziemniaki z przypieczoną skórką, nadziane zimnym kremem z fety i masy ziół - danie proste (choć na ziemniaki trzeba chwilę poczekać, żeby dobrze się upiekły), pyszne i bezpretensjonalne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: