Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Placki ziemniaczane jakby indyjskie - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Ścieramy ziemniaki na grubej tarce. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka, pestek i membran, starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cieniutkie paski i dodajemy do ziemniaków. Kmin rzymski i kolendrę wsypujemy na małą patelenkę i podpiekamy na średnio małym ogniu, aż zaczną strzelać i ładnie pachnieć. Dodajemy do ziemniaków, wraz z ostrą suszoną papryką. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do ziemniaków. Kolendrę płuczemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy żółtko i wszystko razem starannie mieszamy, dodając sól do smaku. Z masy robimy kotleciki grubości mniej więcej centymetra. Na sporej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wkładamy placuszki i smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podajemy na gorąco, z raitą ogórkową i jakimś chutneyem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Placki ziemniaczane jakby indyjskie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska