W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza ziemniaczana

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Pizza ziemniaczana

Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500g (1/2 kg) ziemniaków
  • 250 g (1/4 kg) marchwi
  • maÅ‚a cebula
  • 3 jajka
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • oliwa z oliwek
  • 2 pomidory
  • strÄ…k żółtej papryki
  • 100 g mozarelli
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • garść Å›wieżo startego parmezanu
  • suszone oregano

Pizza ziemniaczana - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki i marchewkę obieramy i płuczemy. Ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy z łusek, drobniutko siekamy i dodajemy do startych warzyw. Dodajemy też jajka, mąkę i dużą szczyptę soli, wszystko starannie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy około 30 cm smarujemy oliwą. Wkładamy masę ziemniaczaną i ugniatamy na placek o równej grubości. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie myjemy pomidory i paprykę. Pomidory kroimy w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Podpieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu kładziemy pomidory i paprykę, rozkładamy oliwki, posypujemy kostkami mozarelli i parmezanem. Oprószamy lekkko oregano i wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut - ser powinien się zacząć przyrumieniać. Pizzę kroimy na 4 części i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizza ziemniaczana: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: