W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza ziemniaczana

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Pizza ziemniaczana

Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500g (1/2 kg) ziemniaków
  • 250 g (1/4 kg) marchwi
  • mała cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • 2 pomidory
  • strąk żółtej papryki
  • 100 g mozarelli
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • garść świeżo startego parmezanu
  • suszone oregano

Pizza ziemniaczana - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki i marchewkę obieramy i płuczemy. Ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy z łusek, drobniutko siekamy i dodajemy do startych warzyw. Dodajemy też jajka, mąkę i dużą szczyptę soli, wszystko starannie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy około 30 cm smarujemy oliwą. Wkładamy masę ziemniaczaną i ugniatamy na placek o równej grubości. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie myjemy pomidory i paprykę. Pomidory kroimy w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Podpieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu kładziemy pomidory i paprykę, rozkładamy oliwki, posypujemy kostkami mozarelli i parmezanem. Oprószamy lekkko oregano i wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut - ser powinien się zacząć przyrumieniać. Pizzę kroimy na 4 części i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizza ziemniaczana: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pizza ziemniaczana przepisy:

  • Małe zapiekanki a la pizzaiolo
    Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...
  • Ziemniaki zapiekane z mozarellą
    Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.
  • Suszone pomidory w oliwie
    Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.
  • Bakłażany zapiekane z mozarellą
    Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
  • Pasta z suszonych pomidorów
    Bardzo smaczna pasta, doskonała po prostu do chleba. Możemy też nadziać nią małe ptysie lub kruche słone babeczki - ozdabiamy paseczkiem suszonego pomidorka i listkiem bazylii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: