Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pizza ziemniaczana - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ziemniaki i marchewkę obieramy i płuczemy. Ścieramy na drobnej tarce. Cebulę obieramy z łusek, drobniutko siekamy i dodajemy do startych warzyw. Dodajemy też jajka, mąkę i dużą szczyptę soli, wszystko starannie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy około 30 cm smarujemy oliwą. Wkładamy masę ziemniaczaną i ugniatamy na placek o równej grubości. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. W tym czasie myjemy pomidory i paprykę. Pomidory kroimy w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Mozarellę osączamy z serwatki i kroimy w kostkę. Podpieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu kładziemy pomidory i paprykę, rozkładamy oliwki, posypujemy kostkami mozarelli i parmezanem. Oprószamy lekkko oregano i wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut - ser powinien się zacząć przyrumieniać. Pizzę kroimy na 4 części i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pizza ziemniaczana: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska