W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizza z winogronami i niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pizza z winogronami i niebieskim serem

Słony placek z winogronami w rozmaitych formach pojawia się w krainach, gdzie rośnie winorośl. Nie trzeba jednak wytwarzać wina, by cieszyć się tym smakowitym jesiennym daniem (i kieliszkiem wina...).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę
  • 200 g bezpestkowych winogron (białych i ciemnych)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 150 g łagodnego niebieskiego sera (idealnie Fourme d'Ambert)
  • 100 g gęstej śmietany

Pizza z winogronami i niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Winogrona myjemy i osuszamy. Z tyminku obrywamy listki. Orzechy grubo siekamy. Ser kroimy w kostkę. Placek z ciasta smarujemy gęstą śmietaną, posypujemy listkami tymianku i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Rozkładamy kostki sera i posypujemy orzechami. Wstawiamy placek do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Na pizzy kładziemy winogrona i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Gotowa pizza nie powinna być przyrumieniona i chrupiąca, tylko raczej blada i miękka, a ser roztopiony. Kroimy na 4 części i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizza z winogronami i niebieskim serem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pizza z winogronami i niebieskim serem przepisy:

  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!
  • Pizza ziemniaczana
    Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.
  • Pizza z pieczoną cebulą i serem taleggio
    Długo pieczone cebule mają wyjątkowo pyszny, słodki smak. Na pizzy towarzyszą im trzy rodzaje sera i rukola.
  • Pizza z prawdziwkami Pizza z prawdziwkami
    No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...
  • Pizza z zielonymi szparagami
    Doskonała pizza z oryginalnym wierzchem - zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować, więc całość robi się naprawdę szybko.




Podziel się linkiem:


Komentarze: